روزنامه آمریکایی واشنگتنپست در گزارشی ضمن بررسی رویکرد سیاستخارجی آمریکا به انتقادات و حمایتهای مطرح شده از استراتژی وی پرداخته است.
واشنگتنپست در گزارش خود آورده است: هفته گذشته با اخبار مهمی از جمله محاصره کوههای سنجار در عراق، قتل وحشیانه خبرنگار آمریکایی به دست نیروهای داعش و اقدامات جدی روسیه در مورد اوکراین آغاز شد.
حوادث اخیر بار دیگر توجه عمومی را به سیاست خارجی اوباما جلب کرده و موضوع نقد و بررسی رویکرد جهانی وی را در مرکز توجه قرار داده است.
بر اساس این گزارش مخالفان اوباما با انتقاد از وی، رویکرد سیاست خارجی اوباما را منفعلانه میخوانند و برخی از اقدامات وی از جمله خروج نیروهای آمریکا از عراق، عدم اقدام در سوریه در سال گذشته و رویکرد تحریم اقتصادی صرف در مقابل روسیه را نمونههایی از این سیاست خارجی منفعلانه برمیشمرند.
از سوی دیگر مدافعان اوباما رویکرد جهانی وی را در راستای استراتژی سیاستخارجی اقتصاد محور در مقابل سیاست خارجی مداخلهجویانه تفسیر کرده و از وی حمایت میکنند.
به گفته گزارش واشنگتنپست اوباما به دنبال پایان دادن به درگیری دائم آمریکا در جنگ است، اما نمیتواند از عواقب جنگهای پیشین در امان باشد. اوباما به جای مداخلات نظامی گسترده، راهبرد استفاده محدود از گزینه نظامی در شرایط خاص را برگزیده است. یکی از نمونههای این اقدام، تلاش برای آزادسازی جیمز فولی بود که به موفقیت نینجامید.
با این حال صرف محدود بودن عملیاتهای نظامی آمریکا نمیتواند به معنای عدم جنگ و برقراری صلح یا نفوذ موثر امریکا باشد.
بنا بر گزارش واشنگتنپست اوباما سه سال پیش نیروهای آمریکا را از عراق بیرون کشید و هم اکنون مجددا اقدام به عملیات نظامی در عراق را در دستور کار قرار داده است. ترک عراق آن هم در شرایطی که القاعده در عراق قدرت زیادی در دست داشت سابقه سیاستخارجی وی را تیره و تار کرده و مشکلات زیادی را در زمینه امنیت ملی برای رئیسجمهور بعدی به جای گذاشته است.
در حال حاضر گروه تکفیری داعش با افزایش قدرت خود سرزمینهای گستردهای را در عراق و سوریه به تصرف در آورده است. اینکه اوباما و پنتاگون به چه ترتیبی بتوانند بدون درگیر شدن آمریکا در جبهه جنگ زمینی مواضع تسخیر شده توسط داعش را آزاد کند نکتهای است که باید به خوبی مورد بررسی قرار بگیرد.
به گفته «آدام اسمیت» عضو دموکرات کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان نحوه برخورد اوباما با چالش سوریه و عراق مهمترین معیار سنجش سیاست خارجی وی در دوره دوم ریاستجمهوری خود خواهد بود.
«بن رودز» معاون مشاور امنیت ملی آمریکا نیز موضوع بحران عراق و سوریه را در هدف جلوگیری از اشاعه تروریسم از خارج به داخل آمریکا دارای نقش اساسی دانسته است. رودز همچنان اولویت خارج کردن آمریکا از عرصه درگیری زمینی را قابل دفاع میداند.
از طرف دیگر برخی مخالفان از جمله «جان مککین» مدعیاند که اوباما در طول زمان تهدیدات را جدی نگرفته است و هم اکنون آمریکا دارد هزینههای آن را میپردازد. هم اکنون نیز هر چه اقدام را به تاخیر بیندازد، مبارزه با داعش سختتر خواهد شد.
بنا بر این گزارش اوباما در مصاحبه خود با نیویورکتایمز اظهار داشته بود که درس بزرگی که از مداخله ناتو در لیبی باید گرفت این است که پس از کشته شدن «معمر قذافی» برنامهای برای آینده لیبی مطرح نشد. هم اکنون نیز باید پرسید که اگرقرار به مداخله در عراق و سوریه باشد، چه برنامهای برای آینده این کشورها باید در نظر داشت.
به گفته واشنگتنپست اقدامات روسیه در اوکراین و تلاش بینتیجه جان کری برای برقراری صلح میان فلسطین و رژیم صهیونیستی نیز از دیگر مواردی است که انتقادات زیادی را متوجه اوباما کرده است. با این حال تفاوت بحران سوریه و عراق با موضوع غزه و اوکراین این است که داعش تهدیدی مستقیم علیه امنیت ملی آمریکا محسوب میشود.