میلیون‌ها معلول، ارمغان 3 دهه جنگ در افغانستان

بر اساس آمار رسمی نهادهای بین‌المللی، 2 میلیون معلول، ارمغان بیش از 3 دهه جنگ در افغانستان است در عین حال جنگ هنوز ادامه دارد و انفجارها و حملات انتحاری بحران معلولیت در این کشور را تشدید کرده است.

بسیاری از کشورهای همسایه افغانستان مانند هند در حال فرستادن سفینه فضایی به مریخ هستند، اما در افغانستان هنوز هم معلولیت یکی از بحران‎های موجود این کشور است.

با وجود برقراری امنیت نسبی در افغانستان، اما هنوز حملات انتحاری و انفجار مین‎ها، سالانه صدها نفر را به جمعیت معلول این کشور اضافه می‌کند.

بر اساس آمارهای رسمی «وزارت کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین افغانستان» تا کنون 102 هزار خانواده معلول در این وزارت به ثبت رسیده و در عین حال نهادهای بین‎المللی در ارائه آمارهای رسمی، شمار معلولین در افغانستان را 2 میلیون نفر برآورد می‌کنند.

امروز (3 دسامبر) در حالی از «روز جهانی معلولین» در افغانستان تجلیل می‌شود که با گذشت هر روز بر شمار معلولین این کشور اضافه می‎شود.

جنگ با شوروی سابق، درگیری‌های داخلی، روی کار آمدن طالبان و اشغال افغانستان توسط نظامیان آمریکایی را می‌توان از عوامل اصلی معلولیت در سه دهه گذشته افغانستان برشمرد.

اشغال افغانستان توسط نیروهای شوروی سابق

شوروی با آوردن نیرو و اشغال افغانستان مرتکب جنگ‌های خونینی شد که به افغانستان جنگ‎های خونینی را به همراه داشت که منجر به معلول شدن هزاران افغان شد.

ورود ارتش سرخ شوروی به افغانستان و نارضایتی مردم از اشغال کشورشان، جنگ‎های خونینی را در پی داشت که منجر به معلولیت هزاران نفر در این کشور شد و در نتیجه زیان و ضرر اصلی آن را مردم سالیان سال به دوش کشیدند.

قیام مردم افغانستان علیه اشغالگران ارتش سرخ موجب شکست این رژیم شد و در نتیجه در 26 بهمن 1367 ارتش سرخ شوروی از افغانستان بیرون رانده شد.

این در حالی است که مین‌های باقی مانده از دوران شوروی سابق در مناطق مختلف افغانستان هنوز از مردم قربانی می‌گیرد.

درگیری‌های داخلی در افغانستان

پس از خروج نیروهای ارتش سرخ، جنگ‎های داخلی دامنگیر افغانستان شد که خود عاملی مهم در ایجاد معلولیت افغان‌ها محسوب می‌شود.

افزایش تنش‌های قومی، مذهبی و حزبی از سوی بعضی از کشورهای خارجی از دلایل اصلی ایجاد جنگ‌های داخلی افغانستان شمرده می‌شود و رهبرانی که روزی علیه اشغالگری شوروی می‌جنگیدند در گرداب تصاحب قدرت اسیر شدند.

بنابراین درگیری‌های داخلی افغانستان نیز در افزایش معلولین بسیار تاثیرگذار بود.

به قدرت رسیدن طالبان
سال‌های درگیری‌های داخلی به پایان نرسیده بود که گروهی با نام «طالبان» برای ایجاد «امارت اسلامی» در افغانستان با کمترین مقاومتی از سوی مردم خسته از جنگ به قدرت رسیدند.

حکومت طالبان از خشن‌ترین حکومت‌های تاریخ افغانستان بود که گفته‌می‌شود در نتیجه افراطی‌گری این گروه، هزاران افغان کشته، زخمی و معلول شدند.

اشغال افغانستان از سوی نظامیان آمریکایی

حادثه 11 سپتامبر 2001 در آمریکا، بهانه‎ای برای ورود نظامیان آمریکایی به افغانستان شد و آمریکایی‌ها با شعارهای رنگارنگ نابود سازی القاعده، طالبان و از بین بردن پایگاه‌های تروریسم وارد این کشور شدند.

این در حالی است که گر چه با ورود نیروهای غربی در برخی مناطق افغانستان امنیت نسبی حاکم شده است اما جنگ هنوز هم در افغانستان ادامه دارد و قربانیان درگیری‌های جنگجویان طالبان و نظامیان آمریکایی را غیرنظامیان بی‌دفاع افغانستان تشکیل می‌دهند.

«احمد ضیا» از دانشجویان اقتصاد دانشگاه قندهار که بر اثر انفجار مین در مسیر کابل-قندهار یکی از پاهایش را از دست داده، چنین می‌گوید: «آرزوهای زیادی در سر داشتم، می‎خواستم درس بخوانم، پیشرفت کنم و بسیار فعالیت کنم اما با از دست دادن یکی از پاهایم دیگر توانایی و انگیزه‎ چندانی به ادامه فعالیت ندارم.»
احمد ضیا که زمانی بسیار توانمند و قوی بوده، حال برای راه رفتن هم مجبور است از عصای دستی کمک بگیرد.

این دانشجوی اقتصاد، یکی از هزاران معلول افغانستان است، هزاران معلول دیگر نیز مانند احمد ضیا در زندگی با مشکل مواجه‎اند و بی هیچ گناهی اعضای بدنشان را از دست داده‎اند.

معلولین در افغانستان برای انجام کارهایشان با مشکل مواجه‎اند؛ بسیاری از کار کردن عاجزند و در نتیجه در این کشور با مشکلات شدید اقتصادی روبرو هستند.

معلولان افغانستان از دولت و جامعه جهانی می‎خواهند تا به آنان بیشتر توجه کنند و کمک‎های اقتصادی بیشتری را به آنان اختصاص دهند.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.