امنیت افغانستان؛ نیروی بومی یا پشتوانه خارجی؟

وزیر دفاع ملی می‌گوید که افغانستان دیگر به حضور نیروهای خارجی نیاز ندارد و این وزارت نسبت به اوضاع امنیتی کشور پس از خروج سربازان خارجی «خوشبین» است.

بسم‌الله محمدی؛ وزیر دفاع کشور روز سه شنبه در مجلس سنا گفت که نیروهای‌ داخلی توان کافی برای مقابله با دشمنان را دارند.
وی افزود:"نظامیان افغان در سال روان نشان دادند که آنان بدون حضور نیروهای خارجی می‌توانند امنیت کشور را تامین و در مقابل تروریستان ایستادگی کنند".
به گفته او، نظامیان کشور در سال جاری برخی از مناطق که زیر کنترل طالبان بود، تحت تسلط گرفته اند.
آقای محمدی می‌گوید با وجود آنکه تلفات نیروهای اردوی ملی و مردم در سال روان افزایش یافته است؛ اما نیروهای داخلی نیز شاهد پیشرفت‌های بوده اند.
سخنان وزیر دفاع نشان می دهد که تامین امنیت افغانستان، نه تنها نیاز به پشتوانه نیروهای خارجی ندارد؛ بلکه تجربه نشان داده است که حضور این نیروها بخشی از عوامل ناامنی در این کشور بوده است؛ زیرا توجیه نیروهای دهشت افکن، تروریست و شورشی برای ادامه و استمرار ناامنی در کشور نیز این است که آنها در برابر حضور نیروهای خارجی «جهاد» می کنند و تا زمانی که این حضور ادامه داشته باشد، «جهاد» آنان نیز ادامه خواهد داشت.
این در حالی است که آنها البته به بعد دیگر شورشگری و خشونت گرایی شان اشاره نمی کنند و آن، تلفات سنگین و فاجعه باری است که بر مردم غیرنظامی، زنان و کودکان بی گناه وارد می کنند!
در هر حال، اگرچه وزیر دفاع مشخصا به اینکه چرا برای تامین امنیت افغانستان به حضور نیروهای خارجی نیازی نیست اشاره ای نکرده و در این میان بیشتر سعی کرده است به توانمندی ها، اراده و روحیه نیروهای امنیتی داخلی اشاره کند؛ اما واقعیت این است که نیروهای خارجی یا عملا در تامین امنیت افغانستان شکست خورده اند و یا به دلایلی نخواسته اند چنین توفیقی داشته باشند؛ زیرا فلسفه حضور این نیروها چیزی غیر از تامین امنیت و مبارزه با تروریزم بوده است.
دلیل روشن این مدعا این است که نیروهای خارجی و فرماندهان نظامی غربی همواره از نیروهایی که علیه دولت و مردم افغانستان می جنگند با عنوان «شورشی» یاد می کنند؛ اما دولت افغانستان و شخص رییس جمهور کرزی معتقد است که شورشیان عناصری داخلی اند که در اعتراض به ناکارآمدی یا هر دلیل دیگری علیه دولت ملی خود دست به شورش زده اند و این امر، هرگز حضور نیروهای خارجی و نظامیان غربی در افغانستان را توجیه نمی کند؛ بر این اساس، اگر غربی ها، تروریست ها را شورشی می نامند؛ بنابراین حضور آنها در کشور نیز غیر قانونی و نوعی مداخله در امور داخلی یک کشور مستقل است.
خارجی ها و نظامیان امریکایی و غربی با شعار مبارزه با تروریزم وارد کشور شده اند؛ اما طی ۱۲ سال حضور سنگین و پرهزینه نه تنها هیچ مبارزه ای با تروریزم نکرده اند؛ بلکه حتی از اطلاق عنوان تروریست به جنگجویانی که علیه دولت و مردم افغانستان می جنگند احتراز می کنند و آنها را شورشی می نامند.
جو بایدن؛ معاون باراک اوباما؛ رییس جمهوری امریکا باری رسما گفت که طالبان دشمن امریکا نیستند!
با توجه به این مسایل، به نظر می رسد حضور سنگین نیروهای خارجی در افغانستان نه تنها هیچ کمکی به تامین امنیت و آرامش و صلح و ثبات در افغانستان نکرده؛ بلکه موجب تقویت جنگ و ناامنی و تروریزم نیز شده است؛‌ زیرا این حضور اساسا به منظور مبارزه با تروریزم نبوده و اهداف دیگری داشته است.
با این وصف، به نظر می رسد صرف نظر از اینکه منظور وزیر دفاع ملی از این اظهارات چه بوده است، واقعیت این است که حضور خارجی ها، کمکی به تامین امنیت کشور نمی کند؛ بلکه تنها سبب پیچیده تر شدن وضعیت می شود.
از سوی دیگر، همچنان که وزیر دفاع اشاره کرده است، نیروهای امنیتی به مرحله ای از توانمندی و قدرت رسیده اند که در برابر نیروهای آماتور و آموزش ندیده تروریستی با قدرت مبارزه کنند و مسئولیت تامین امنیت کشور خویش را بر دوش بگیرند.
تامین امنیت افغانستان به نیرویی بومی نیازمند است؛ نه پشتوانه زودگذر و مقطعی خارجی.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.