به نقل از خبرگزاری فرانسه، فعالیت لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه که امروز به پکن رفته، روز دوشنبه در پاریس با همتایان آمریکایی و انگلیسی خود دیدار میکند و روز سهشنبه هم سفری کوتاه به مسکو خواهد کرد، بیانگر تلاش وی برای کنار گذاشته نشده شدن کشورش از بازی مهم دیپلماتیک در باره سوریه است.
فرانسه روز شنبه با استقبال از توافق روسیه و آمریکا در ژنو در باره انهدام زرادخانه شیمیایی سوریه تا اواسط سال 2014 ، آن را "پیشرفتی مهم" خواند. اما فابیوس تصریح کرد پاریس برای مشخص کردن موضع خود در باره پرونده تسلیحات شیمیایی سوریه، منتظر گزارش بازرسان ملل متحد در باره حمله شیمیایی 21 اوت در اطراف دمشق میماند که روز دوشنبه (فردا) انتشار مییابد.
یک دیپلمات این اظهارات را این گونه رمز گشایی کرد: آنچه ما میگوییم این است که توافق ژنو به معنی تمام شدن همه چیز نیست. وی اصول مورد نظر پاریس را تنبیه دمشق و دستیابی به راه حلی سیاسی برای مناقشه سوریه ذکر کرد.
اما فرانسه نمیخواهد از مصالحهای که این اصول را نادیده می شمارد، کنار گذاشته شود.
"کامیل گران"، از بنیاد پژوهشهای راهبردی میگوید، فرانسه که از ابتدا خواهان خروج بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، از قدرت بود و اولین کشوری بود که ائتلاف مخالفان سوریه را به رسمیت شناخت و برای مداخله نظامی با آمریکا جهت تنبیه دمشق اعلام آمادگی کرد، موضعگیریهای بسیار هماهنگی داشته است.
اما واقعیتهایی هم وجود دارد، این کشور نمیتواند به تنهایی وارد عمل شود و مجبور است مواضع خود را با توجه به تغییر ناگهانی مواضع دو متحد طبیعی خود یعنی آمریکا و انگلیس تطبیق دهد. در غیر این صورت این خطر وجود دارد که به انزوا رانده شود و پیام قاطعیت آن شنیده نشود.
زمانی که باراک اوباما ،رئیس جمهور آمریکا، 31 ماه اوت اعلام کرد قصد دارد برای حمله نظامی به سوریه که به نظر قریب الوقوع میآمد، از کنگره مجوز بگیرد، دیپلماتهای فرانسوی به خود گفتند از تغییر موضعهای ناگهانی آمریکا خسته شدهاند.
پیشنهاد روسیه برای انهدام زرادخانه شیمیایی سوریه به دست جامعه بین المللی که گزینه نظامی را دور کرد، پاریس را به واکنش فوری واداشت به طوری که بلافاصله اعلام کرد پیش نویس قطعنامهای را در چارچوب بند 7 منشور سازمان ملل، تهیه میکند که بر اساس آن در صورت عدم همکاری دمشق، میتوان بر ضد این کشور متوسل به زور شد.
این ابتکار پاریس با واکنش منفی مسکو رو به رو شد و مسکو متن آن را غیرقابل قبول خواند.
توافق ژنو به فرانسه این امکان را داد که بگوید این توافق نتیجه قاطعیت غربیها بود.
یک دیپلمات فرانسوی گفت: اگر این قدر قاطعیت به خرج نمیدادیم در جایی نبودیم که امروز هستیم. با وجود این وی تاکید کرد پاریس قصد ندارد در این نقطه متوقف شود.
انتظار میرود طی امروز یا فردا گزارش کارشناسان سازمان ملل در باره حمله شیمیایی 21 اوت در اطراف دمشق انتشار یابد.